Jönköpings kommun

Idrotts­centrum

Sanda Idrottscentrum bedriver utbildning i Specialidrott på skoltid som en del av din gymnasieutbildning. Vår verksamhetsidé är att erbjuda dig en miljö där du kan kombinera gymnasiestudier med din idrott på alla nivåer. Våra träningstider är väl anpassade till din övriga skoldag.

För RIG, NIU och LIU - elever erbjuder vi fritt mellanmål tisdag och torsdag efter din lektion i specialidrott på morgonen innan dina övriga lektioner börjar. Vi hjälper till att ordna boende för dig som läser på RIG eller NIU-nivå och kommer från annan ort.

Vi är flexibla när det gäller att anpassa studieplanen för dig som behöver studera i annan takt eller som byter från annan skola mitt under utbildningen. Genom att lägga ut mycket av undervisningsmaterialet digitalt underlättar vi för elever som är iväg på träningsläger att sköta sina studier på distans.

Gymnasieprogram

Samtliga fem gymnasieprogram som finns på Sanda går att kombinera med idrott. Viktigt att känna till är att du söker idrott och gymnasieprogram separat från varandra. Att söka gymnasieprogram får du hjälp med via studie- och yrkesvägledare på din hemskola. Normalt görs det i februari. Information om hur och när du söker till din idrott finner du i informationen under respektive idrott.

Riksidrottsgymnasium (RIG) - Nationell Idrottsutbildning (NIU)

RIG och NIU är idrottsutbildning på elitnivå där du läser 400 poäng inom Specialidrott i kurser som Idrottsspecialisering samt Tränings- och tävlingslära. Du har 14 idrotter att välja på hos oss på Sanda som innehar antingen RIG eller NIU-status.

Lokal Idrottsutbildning (LIU)

LIU är en nivå för dig som inte tränar lika mycket på skoltid men som ändå är intresserad av din idrott. Du läser två kurser Idrott och hälsa-specialisering under två år (individuellt val). Vilka idrotter som bedriver lokal idrottsutbildning hittar du under respektive idrott.

LIU Speciell

För dig som håller på med andra idrotter än vad skolan kan erbjuda har vi en möjlighet att erbjuda ett upplägg som innebär att man gör teoridelen av idrottskurserna på skolan och bedriver den praktiska träningen utanför skoltid i sin förening.

Dennis Aulander

Chef Sanda Idrottscentrum