Jönköpings kommun

Barn- och fritids­programmet

Två studenter diskuterar med varandra i skolans mediotek

Tycker du om att arbeta med människor? Vill du bli ledare och hjälpa andra människor att utvecklas? Vill du jobba som barnskötare, personlig assistent, tränare eller coach? Vill du kombinera din idrott med studier? Då är Barn- och Fritidsprogrammet på Sandagymnasiet det rätta valet för dig!

På BF på Sanda får du lära dig att arbeta med människor genom att läsa om människors utveckling och livsvillkor samt utveckla din förmåga att leda och kommunicera med andra människor. Du fördjupar dig i ämnen som till exempel hälsa, pedagogik, samhällskunskap och svenska. Du får också göra 15 veckors praktik (APL) vilket ger dig en god kontakt med arbetslivet och större möjlighet till jobb efter dina tre år hos oss.

Barn- och Fritidsprogrammet på Sandagymnasiet ger dig en stor valfrihet att kombinera din egen utbildning utifrån intressen och egna tankar inför framtiden. Efter tre år hos oss får du en yrkestitel och kan bli behörig till högskolan.

Urval kan komma att ske vid val av inriktning. Urval sker i sådana fall utifrån samtliga betyg från åk 1.

Då Sandagymnasiet är en av de ledande skolorna i Sverige inom idrott ger vi dig den unika möjligheten att kombinera dina studier med din idrott. Lektionsmaterial finns alltid lättillgängligt via lärplattformen – allt för att underlätta för dig som elev.

Inriktning Fritid och Hälsa - Yrkesutgång idrottstränare

Är du intresserad av att arbeta med människor inom ledarskap, hälsa och friskvård så väljer du inriktningen fritid- och hälsa.

Kurserna inom denna inriktning fokuserar på människors hälsa, levnadsvanor och träning. samt på hur idrottsföreningar, näringsliv och offentlig sektor fungerar för att möjliggöra träning och hälsa. Du studerar också ledarskap och lär dig planera, organisera, leda och utvärdera aktiviteter inom olika områden.

Inriktningen är bred och du kan ta flera olika vägar inom yrkesutgången beroende på ditt intresse. Inriktningen är yrkesförberedande men möjlighet finns att läsa in kurser som ger högskolebehörighet.

Din arbetsplatsförlagda utbildning framförallt i åk 2 och 3 är inom inriktningen och de sektorer som finns i området.

Inriktning Pedagogiskt arbete - Yrkesutgång barnskötare eller elevassistent

Är du intresserad av pedagogiskt arbete som att arbeta som barnskötare eller elevassistent är den pedagogiska inriktningen något för dig. Utbildningen är anpassad för att du ska kunna arbeta inom förskola och skola. Inriktningen är yrkesförberedande men möjlighet finns att läsa in kurser som ger högskolebehörighet om du skulle vilja gå vidare mot exempelvis förskolelärare eller grundlärare. Din arbetsplatsförlagda utbildning är anpassad för att du ska få en så bra grund och erfarenhet som möjligt utifrån din valda yrkesutgång.

Rickard Sahlin

Rektor BF, HA och IMY